Het verhaal


Ben en Mina zijn een jong en creatief koppel. Mina baat een designwinkel uit en Ben werkt als illustrator voor kranten en tijdschriften. Op een vroege ochtend treft Mina Ben euforisch aan in zijn atelier: hij droomde over een wereld van klei, waar niet alleen de planten en dieren, maar ook de mensen uit klei bestaan. Mina is meteen enthousiast.

Tussen de tekenopdrachten door ontwikkelt de kleiwereld zich op Bens tekentafel. Mensen van klei houden van boetseren, dat leren ze al heel vroeg. Nog voor ze kunnen praten kneden ze worstjes. Ook de oudsten kneden zich met bevende vingers door de dag.

Alle mensen van klei kunnen boetseren, maar niemand kan het zo verfijnd als de man en de vrouw van Bens verhaal. Die twee kunnen alles maken wat ze maar willen…

Terwijl Bens kleiverhaal groeit, dendert het leven voort. Wanneer er in hun vriendenkring een ware babyboom op gang komt, beginnen Ben en Mina ook van kinderen te dromen. Ook de man en de vrouw van klei bereiden zich voor om hun eigen kind te boetseren. Daarvoor moeten ze eerst een balletje van hun eigen klei mengen met een hompje verse rivierklei.

Een jaar gaat voorbij. Tijdens een bezoekje vertelt Bens broer Anton aarzelend dat hij en zijn vrouw Zoë een vruchtbaarheidsbehandeling zijn gestart, nadat enkele tests uitwezen dat Anton onvruchtbaar is. Ook bij Ben en Mina gaat er een belletje rinkelen: waarom is Mina nog steeds niet zwanger na een jaar proberen?

De testresultaten zijn onverbiddelijk: Ben en Mina zullen nooit op de natuurlijke manier zwanger geraken. Als ze een fertiliteitsbehandeling opstarten, zet dat heel wat in beweging. Ben vlucht in zijn kleiwereld. Door de steeds intensere behandeling verliest Mina haar designwinkel én zichzelf uit het oog.

Hoe ver ga je voor een kinderwens? Hoe vind je elkaar weer als de dingen niet lopen zoals verwacht? Hoe belangrijk is fantasie en humor als je verdriet te verwerken hebt?

'Een kind van klei' is niet alleen een verhaal over een fertiliteitsbehandeling, maar ook een ode aan de creativiteit, de humor en... de liefde!

Tekst, tekeningen en vormgeving: Benjamin Leroy
Omslagontwerp: Kris Demey
Uitgegeven door Standaard Uitgeverij (BE) - ISBN 9789002281617 - 34,99€
Bestel jouw exemplaar
hier!

Voor 'Een kind van klei' heb ik eigen ervaringen gekneed, vervormd en gemengd met verhalen van anderen. Daar heb ik een grote homp fantasie aan toegevoegd en uit dat mengsel heb ik een fictief verhaal geboetseerd.


Lees hier enkele pagina’s uit ‘Een kind van klei’ in Stripmunk Magazine.


Bekijk hier enkele prenten uit ‘Een kind van klei’.
Klik op de tekeningen om ze te vergroten.

Dankjewel

Om er te zijn:

Merel en Rien,
Vake en Moeke, Michiel en Sofie - Wout en Finn, Toon en Karen - Marte en Jonas, Wim en Evie - Ybe, Ynse, Yente en Yindie, Ief en Leen, mijn familie.
Stefan en Renée, Roel en Wanda - Silas en Aya, Arthur en Kate - Aäron en Nathan, mijn schoonfamilie.

Karlien en Wietze - Amber, Sila en Timo, Sabien, Nicole en Jos, Leo en Gina, Jaap en Suzanne, Bert en Ine, Ana en Daniel,
onze hele bijzondere Ardennenclub: Schil en Rebecca, Smets en Katrien - Ellie en Sam, Geert en Katleen - Jules en Lou, Schoonis en Mieke - Gust en Billie, Dries en Sally - Isa en Tobe, Zeis en Evelien - Miel,  Jos en Vanessa - Willem en *Casje, Slachter en Lidewij, Ruben en Katrien - Louis, Stinus en Isabelle - Swa, Mo en Lieze;
mijn basketvrienden van 't Putteke en T&T Turnhout.

Om mee te lezen en mee te denken:

Merel en Rien, Wanda Eyckerman (jouw eerste reactie heeft de hele rit op mijn tekentafel gelegen), Kim Sanders, Stéphanie Lauwers, Nicole Van Bael en Jos Verlooy (Elvis Peeters), Jaap Robben, Michiel Leroy en Sofie Tijskens.

Voor alle info, documentatie en feedback:

Dr. Marion Valkenburg, Heidi Deruyter, LIFE Center Leuven

Voor alle steun en duizend keer vragen 'wanneer dat boek nu eindelijk eens af is':

Literatuur Vlaanderen, Wout Schildermans (Melvin), Sabien Clement, Karlien Decraen, Tante Leen, Leo Timmers, Pieter Gaudesaboos, Ana Ventura, Kris Demey, Ann Lodewyckx, Marieke Spaans, Henrieke Korten, Boekstart, Villa Verbeelding, deAuteurs, de Vlaamse Auteursvereniging (VAV), Passa Porta.

‘Een kind van klei’ - de playlist!

Muziek speelt een grote rol in mijn leven. Logisch dat deze playlist (die je kan beluisteren op Spotify of Youtube) ontstond toen ik aan ‘Een kind van klei werkte. Daarin is elk nummer op de één of andere manier verbonden met het verhaal, de personages of mijn werkproces, omwille van de tekst, de sfeer, de melodie, of alles samen.

‘Een kind van klei’

Dit nummer speelde ik in op de Martin Nylon gitaar die ik mezelf cadeau deed toen ik 40 werd - mijn beste koop ever! Ik word er nog elke keer blij van als ik dat instrument omriem. Oorspronkelijk wilde ik een tekst voor dit nummer voorzien, maar ik vond de melodie voor zich spreken - én heel goed passen bij de sfeer van ‘Een kind van klei’. Dus werd het de soundtrack van mijn boek!

‘Step out’ - José Gonzalez

I know, het is wel héél bombastisch en on-José Gonzaleziaans, dit nummer. Voor mij is dit de euforie die Ben voelt wanneer hij wakker wordt met een wereld van klei in zijn hoofd. Het is de euforie die elke maker kent wanneer je plots overvallen wordt door een geweldig idee, en er een bommetje in je hoofd ontploft omdat je zoveel mogelijkheden ziet.

‘Breathless’ - Nick Cave

Dit is Mina’s nummer. Vrolijk, lichtvoetig en met maffe klankjes links en rechts. ‘Abbatoir Blues / The Lyre…’ is één van mijn favoriete Nick Cave platen, omdat hij niet alleen maar donker en zwaar, maar soms zelfs feestelijk is. Heerlijk ook, die openingsknaller ‘Get ready for love’, en die gospelkoren die overal opduiken in de plaat.

‘What he wrote’ - Laura Marling

De tekst is helemaal niet van toepassing op ‘Een kind van klei’, maar het is de breekbaarheid en intimiteit van dit nummer die ik link aan verschillende scènes in mijn boek. Prachtige stem…

‘I’ll still destroy you’ - The National

De koningen van de melancholie konden niet ontbreken in deze lijst (al is de tekst niet passend bij mijn verhaal). Bij de laatste platen van The National ben ik wat afgehaakt, omdat het allemaal op elkaar begon te lijken en ik de variatie van de eerste platen mis. Alleen maar melancholie blijft me niet boeien. Maar dit nummer vind ik nog steeds prachtig, met die typische, heerlijke uitwaaier aan het einde.

‘Baila me’ - Gipsy Kings

Jaren negentig kitsch, maar een knaller van een dansplaat (probeer maar eens uit ;-). Dat doen Ben en Mina dan ook, als het verjaardagsfeest van Pieter losbarst na de aankondiging dat hij een kind verwacht.

‘Into the night’ - Loverman

Een nummer dat past bij de nachttaferelen in het boek. Ik zag Loverman live aan het werk in de fantastische ‘Hnita Jazz Club’ in Heist-op-den-Berg en wist meteen dat daar iemand stond die iets te zeggen heeft. Zijn vorige band, ‘Shht’ is totaal iets anders, maar ook een geschifte aanrader.

‘Reflection’ - Tool

Tool is de soundtrack van mijn puberteit, en die blijft je hele leven met je meelopen. ‘Reflection’ is het lied van de rivier: mysterieus en dreigend. Net zoals dit nummer heeft de rivier veel gezichten: verstild en hypnotiserend, dan weer woest en vernietigend. ‘It’s calling me’, zingt Maynard James Keenan, net zoals de diepte van de rivier de vrouw van klei roept.

‘Tiger Mountain Peasant Sont’ - Fleet Foxes

Heeft zoals alles op de eerste twee platen van Fleet Foxes dat dromerige, mijmerende en tijdloze van de kleiwereld.

‘1234’ - Feist

Is een nummer dat ik nooit beu wordt. De tekst is niet van toepassing op het verhaal, maar de onbezorgdheid en lichtheid van dit nummer hoort voor mij bij de vrolijkere passages in het boek, zoals wanneer Mon in het leven van Ben en Mina komt. Wat een artiest ook! Haar laatste album ‘Multitudes’ is een pareltje - enkel met hoofdtelefoon te beluisteren!

‘Lost with you’ - Patrick Watson

De koning van de breekbare songs. De tekst past niet bij het verhaal, maar de breekbaarheid hoort bij de donkerste passages in het boek, wanneer een kind verder weg dan ooit lijkt.

‘Unconditional’ - Arcade Fire

Eén van de mooiste nummers die ooit geschreven zijn over de onvoorwaardelijke liefde van een ouder voor zijn kind. Zoemde als een nooit eindigende soundtrack door mijn hoofd bij het uitwerken van het tweede deel van het verhaal, waarin Mon opgroeit.

‘Still I Wait’ - Anna Leone

Ik kende dit nummer en Anna Leone niet, maar het werd me voorgesteld door meneer Spotify toen ik mijn playlist aan het luisteren was, en het nummer is erin blijven staan. Sluit aan bij het nummer van Laura Marling. Een even verstilde sfeer en prachtige stem.

‘Celebration’ - Jamie Woon & Willy Mason

Een nummer dat me meteen pakte en in de playlist ging toen ik het op de radio hoorde. Het hoort voor mij bij het lange en uitzichtloze wachten, zowel voor Ben en Mina als voor de man en vrouw van klei. 

‘Shadowplay’ - Bert Dockx
Deze meesterlijke cover van Joy Division link ik aan de man van klei, wanneer hij wanhopig probeert een tweede kind tot leven te wekken. Bert Dockx heeft het nummer volledig naar zijn hand gezet en het zo mogelijk nog intenser gespeeld en gezongen dan het origineel. Sinds Bert live kwam spelen op de boekpresentatie van mijn prentenroman met Jaap Robben, ‘De Zuurtjes’, heeft zijn muziek me niet meer los gelaten.

‘Roman Candles’ - Death Cab for Cutie

Opmerkelijk. De accoustische versie van de recentste Death Cab-plaat vind ik beter dan de originele. De melancholie van dit nummer past heel mooi bij ‘Een kind van klei’.

‘Aan de meet’ - Raymond van het Groenewoud

Ik heb heel veel gehad aan bepaalde tekstflarden in dit nummer, in periodes dat ik het even niet meer wist met ‘Een kind van klei’. ‘En waar de meet is - hier of ginder - het maakt niet uit, ‘t maakt geen verschil. ‘t Gaat om bewaken en bewaren - dat is alles wat ik wil’. Of ‘Ik heb liever het klimmen dan het dalen - want dalen geeft je overmoed ’. Voila. Wat Raymond zegt, al kijk ik nog niet zo uit naar de ‘echte’ meet als hij ;-)

‘Line of Fire’ - José Gonzalez

Er kan niet genoeg José Gonzalez in de wereld zijn. De man zit maar liefst drie keer in deze lijst. Dit nummer associeer ik met Ben en Mina die in ‘the line of fire’ staan, tijdens het zware fertiliteitstraject, en de moedeloosheid die ze voelen.

‘Benny & Salsa’ - Benny B, de Heiland van het Vlaamse Levenslied

De vreemdste eend in deze playlist. Benny is een personage dat ik verzonnen heb, ergens in 2005. Sindsdien maak ik ironische schlagers in de meest uiteenlopende genres. Meestal over maatschappelijke fenomenen waar ik me geweldig in kan opnaaien. Zoals bedrijven die kinderen benaderen als randdebielen en er nog rijk van worden ook. Beluister nog veel meer onvolprezen hits van Benny B, de Heiland van het Vlaamse Levenslied op Spotify en Youtube.

‘It’s never over’ - Arcade Fire

Vooral het zinnetje ‘Feels like a big deal now, but you will get over’ associeer ik met mijn boek. Een fertiliteitsbehandeling beheerst je leven. Pas na een tijd kan je meer afstand nemen en reflecteren over wat je overkomen is. De plaat heet dan ook nog eens ‘Reflektor’, het kan geen toeval zijn.

‘Trein Vuur Dageraad’ - Spinvis

In dit nummer gaat de zon onder, net zoals in de slotprent van het boek. Zoals altijd bij Spinvis weet ik niet wat het is dat me raakt, maar raken doet het.

‘Open book’ - José Gonzalez

Een laatste keer Gonzalez om af te sluiten. Ik voel me ook een open boek nu ‘Een kind van klei’ de wereld in is. En dat is goed zo.

Benny & Salsa bestaan écht! Beluister 'Benny & Salsa' en nog veel meer onvolprezen hits van Benny B, de Heiland van het Vlaamse Levenslied op Spotify en Youtube.

Next
Next

making of